Obiad na szybko – spaghetti z cukinią.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Upałów ciąg dalszy. Na szczęście już nie jest tak duszno i burzowo, więc lepiej się oddycha. Pogotować, może bym i chętnie pogotowała, ale na stanie przy gorącej kuchence zupełnie nie mam ochoty. A że apetyty też mamy mizerne, to i obiad będzie na pstryknięcie palcem – raz, dwa i gotowe.

Ostatnio zarzucono  mi, że makaron to zupełnie nie letni posiłek. Ja jednak ustaję przy swoim, nie zgadzam się i już. Gotuję więc spaghetti i podaję go z aksamitnym sosem śmietankowym z nutą sera i szczypiorku, z aromatem świeżego tymianku za pazuchą.

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 1 młoda cukinia
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 200ml mleka lub śmietany wymieszanej z wodą
  • garść startego żółtego sera
  • kilka gałązek tymianku
  • sól/pieprz
  • oliwa

 

Wykonanie:

Umyte warzywa kroimy. Cukinię w niezbyt drobną kostkę, a cebulkę siekamy jak leci razem z zieloną częścią.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, 1-2 łyżki i wrzucamy cukinię. Podsmażamy, a po chwili dorzucamy cebulkę. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy mlekiem lub śmietaną zmieszaną z wodą i przez chwilę dusimy. Doprawiamy listkami tymianku (gałązek nie wrzucamy do sosu) i posypujemy startym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli podgrzewamy mieszając.

W czasie przygotowywania sosu, musimy ugotować też makaron, gdyż potrzebujemy by był jeszcze ciepły w chwili, gdy sos będzie gotowy. Pamiętajmy, że makaron jest zdrowy i lekkostrawny tylko wówczas, gdy go nie rozgotujemy. Makarony jemy więc „al dente” i cieszymy się pięknymi i smukłymi kształtami.

Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powinien być średnio gęsty. Gdy wrzucimy makaron jeszcze nieco zgęstnieje.

Ugotowany, wciąż ciepły makaron wrzucamy do sosu i mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody po gotowaniu makaronu.

 

Smacznego :)

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

8 przemyśleń na temat “Obiad na szybko – spaghetti z cukinią.”

  1. ~Angela pisze:

    przepis wygląda fajnie. za chwilę go wypróbuję :) życzcie mi powodzenia :)

  2. ~Angela pisze:

    wyszło pysznie <3

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję za opinię :) Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam częściej po inne inspiracje :)

  3. ~FRANIA pisze:

    wczoram zrobiłam to danie! przepyszne!

  4. ~Sylwia pisze:

    Pychotka :) tymianek zastąpiłam natką pietruszki ;) polecam innym :)

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się bardzo, że danie posmakowało i serdecznie dziękuję za komentarz :)

  5. ~Saga pisze:

    Kocham ten przepis :) I dziękuję za cudownego bloga pełnego inspiracji :)

    1. Małgosia pisze:

      To ja dziękuję, za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)

Komentowanie wyłączaone