Obiad na szybko – spaghetti z cukinią.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Upałów ciąg dalszy. Na szczęście już nie jest tak duszno i burzowo, więc lepiej się oddycha. Pogotować, może bym i chętnie pogotowała, ale na stanie przy gorącej kuchence zupełnie nie mam ochoty. A że apetyty też mamy mizerne, to i obiad będzie na pstryknięcie palcem – raz, dwa i gotowe.

Ostatnio zarzucono  mi, że makaron to zupełnie nie letni posiłek. Ja jednak ustaję przy swoim, nie zgadzam się i już. Gotuję więc spaghetti i podaję go z aksamitnym sosem śmietankowym z nutą sera i szczypiorku, z aromatem świeżego tymianku za pazuchą.

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 1 młoda cukinia
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 200ml mleka lub śmietany wymieszanej z wodą
  • garść startego żółtego sera
  • kilka gałązek tymianku
  • sól/pieprz
  • oliwa

 

Wykonanie:

Umyte warzywa kroimy. Cukinię w niezbyt drobną kostkę, a cebulkę siekamy jak leci razem z zieloną częścią.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, 1-2 łyżki i wrzucamy cukinię. Podsmażamy, a po chwili dorzucamy cebulkę. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy mlekiem lub śmietaną zmieszaną z wodą i przez chwilę dusimy. Doprawiamy listkami tymianku (gałązek nie wrzucamy do sosu) i posypujemy startym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli podgrzewamy mieszając.

W czasie przygotowywania sosu, musimy ugotować też makaron, gdyż potrzebujemy by był jeszcze ciepły w chwili, gdy sos będzie gotowy. Pamiętajmy, że makaron jest zdrowy i lekkostrawny tylko wówczas, gdy go nie rozgotujemy. Makarony jemy więc „al dente” i cieszymy się pięknymi i smukłymi kształtami.

Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powinien być średnio gęsty. Gdy wrzucimy makaron jeszcze nieco zgęstnieje.

Ugotowany, wciąż ciepły makaron wrzucamy do sosu i mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody po gotowaniu makaronu.

 

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Obiad na szybko – spaghetti z cukinią.”

  1. ~Angela pisze:

    przepis wygląda fajnie. za chwilę go wypróbuję :) życzcie mi powodzenia :)

  2. ~Angela pisze:

    wyszło pysznie <3

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję za opinię :) Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam częściej po inne inspiracje :)

  3. ~FRANIA pisze:

    wczoram zrobiłam to danie! przepyszne!

  4. ~Sylwia pisze:

    Pychotka :) tymianek zastąpiłam natką pietruszki ;) polecam innym :)

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się bardzo, że danie posmakowało i serdecznie dziękuję za komentarz :)

  5. ~Saga pisze:

    Kocham ten przepis :) I dziękuję za cudownego bloga pełnego inspiracji :)

    1. Małgosia pisze:

      To ja dziękuję, za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)

Odpowiedz na „PastelleAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>