Roladki schabowe z rodzynkami.

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

Po tych wszystkich deserach, ciasteczkach przyszedł czas, by zjeść coś konkretnego, jak zwykła mawiać moja babcia…

O ile schab ze śliwką, czy morelą to klasyczne połączenia, o tyle schab z rodzynkami już nie jest aż tak oczywisty. Ja uwielbiam mięsa na słodko, więc z radością serwuję dziś roladki schabowe z rodzynkami i mam nadzieję, że zasmakują i Wam.

 

Składniki:

  • 1/2 kg schabu wieprzowego
  • 100g rodzynek
  • mąka kukurydziana
  • 1 niewielka cebulka
  • jogurt naturalny
  • sól/pieprz
  • majeranek
  • masło

 

Wykonanie:

Rodzynki namoczyłam we wrzątku, a następnie odsączyłam. Schab podzieliłam na kotlety i dość cienko rozbiłam.

Odsączone z wody rodzynki rozdrobniłam w blenderze zostawiając 1-2 łyżki w całości. Przydadzą się później do sosu. Masę rodzynkową podsmażyłam na maśle aż wyparuje z niej nadmiar wody.

Płaty mięsa oprószyłam solą i świeżo zmielonym pieprzem zupełnie go nie żałując. Na doprawione mięso wykładałam masę rodzynkową i równo rozsmarowałam. Tak przygotowane roladki zwinęłam dość ściśle i spięłam szpilkami. Gotowe roladki zwilżyłam mokrą ręką i obtoczyłam w mące kukurydzianej.

W głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość oliwy i włożyłam roladki. Pilnując, by się nie przypaliły, obsmażyłam je na złoto, a następnie podlałam wodą do połowy ich wysokości. Dodałam też kilka ziaren ziela angielskiego.

Dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa, a kilka minut przed końcem, dorzuciłam odłożone wcześniej rodzynki.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Z sosu wyławiamy roladki i odstawiamy na deskę do krojenia. Do sosu dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, szczyptę majeranku i zdejmujemy z ognia.

U mnie sos świetnie sprawdził się z makaronem. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem i podałam z pokrojonymi w grube paski roladkami.

Wydaje  mi się też, że mogłoby uzyskać się ciekawy efekt dodając szczyptę przyprawy korzennej do piernika, ale wpadłam na ten pomysł zbyt późno. Wypróbuję następnym razem.

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Roladki schabowe z rodzynkami.”

  1. ~Cicha pisze:

    Wyglądają smakowicie, też lubię mięsa na słodko – z rodzynkami najbardziej lubię polędwiczki, które czasem robię ;-) a schab ze śliwkami – mniiaammmm, ten pewnie też kiedyś wypróbuję ;)

    1. Pastelle pisze:

      Ojj, jak ja dawno nie jadłam polędwiczek :)

  2. ~Betti pisze:

    W składnikach wymieniona jest cebula, a w samym przepisie gdzieś umknęła. Gdzie powinna być dodana?

    1. Pastelle pisze:

      Dodałam posiekaną do sosu, ale w farszu, podsmażona razem z rodzynkami też się sprawdzi :)
      Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>