Latem pachnący tort makaronowy.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Upojona porannym słońcem uśmiecham się nawet do własnego odbicia w lustrze…

Lato w pełni… Pogoda jest tak wspaniała, że nie ma się ochoty siedzieć w domu. Nie ma się też ochoty na ciężkie sosy i mięso. Serwuję więc tort makaronowy pachnący słońcem, latem i Prowansją… Wprawdzie to danie wymaga od nas odrobiny czułości i poświęcenia, ale na pewno jest tego warte.

Składniki potrzebne do przygotowania tortu makaronowego:

  • 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti
  • 2 jajka
  • 50g żółtego sera
  • 3-4 łyżki masła

 

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)
  • sól/pieprz

 

  • 1 bakłażan
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek

 

Bakłażana i cukinię umyć, pokroić w plastry i oprószyć solą. Ostawić na sicie, by warzywa puściły soki. Po 15 minutach opłukać i dokładnie osuszyć. Warzywa skropić oliwą z oliwek i grillować na patelni np grillowej.

Makaron ugotować na półtwardo i odcedzić (nie przelewać zimną wodą). Gorący makaron wymieszać z masłem, jajkami i serem i odstawić na kilka minut, by makaron wchłonął masło.

Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy w osobnym garnku na oliwie. Oprószamy mąką i po chwili dodajemy rozgniecione pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat  i  przyprawy i dusimy pod przykryciem, aż sos dość mocno zgęstnieje.

Na torownicę wykładamy masę makaronową tak, by brzegi były wyższe. Spód tortu smarujemy sosem pomidorowym, a na wierzch układamy warzywa: grillowane bakłażany i cukinię, pomidor pokrojony w plastry, paprykę. Wszystko skrapiamy lekko oliwą, oprószamy solą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę. Podpieczony tort wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serową kostką i ponownie wkładamy (tym razem już bez folii) na 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy tort na 10 minut, dekorujemy listkami ulubionych ziół i podajemy na ciepło.

Smacznego :)

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

8 przemyśleń na temat “Latem pachnący tort makaronowy.”

  1. ~Jasna8 pisze:

    Ależ pysznie i pięknie wygląda :-)

    1. Pastelle pisze:

      Smak też niczego sobie :) Polecam.

  2. ~Krysia pisze:

    Wygląda jak Quich . Takiego tortu jeszcze nigdy nie jadłam. Musi się genialnie sprawdzać na pikniki :)

    1. Pastelle pisze:

      U nas pikniki wypadają rzadziej niż od święta z racji zapracowania… Ale myślę, że tort nie powinien sprawić żadnych przykrych niespodzianek w „podróży” :)
      A quiche mmm… chyba w najbliższym czasie zrobię jakiś. Ostatnio mam bzika na punkcie wytrawnych wypieków.

  3. ~Boczek pisze:

    Coś czuje że juz mam obiad na jutro :)

    1. Pastelle pisze:

      Cieszę się i czekam na relację :)

  4. ~Boczek pisze:

    No cóż… troche mi z tym zeszło i potwierdziły się też moje obawy na temat pomidorków który zechciały się wylać po usunięciu bocznych ścianek tortownicy.. ale do przeżycia :) smaczne i pożywne ! A jak.. polecam :) z tym że jeśli chodzi o sos pomidorowy to polecam go wylać na makaron a nie na blaszke :)

    1. Pastelle pisze:

      U mnie boki makaronowego spodu były nieco wyższe, dlatego nadzienie, choć starałam się, by było stosunkowo gęste, nie miało szans na wypłynięcie. Poza tym cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>