Tarta róża z porem i boczkiem.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Róże to jedne z tych kwiatów, którymi mogę otaczać się nieustannie…


Pomysł na tę tartę narodził się nagle… Łączy w sobie tyle skrajności… Jest prosta, a zarazem niecodzienna. Zwyczajna i jednocześnie wyjątkowa… Pełna niewyszukanych składników, a jednak jedzenie jej sprawiło nam wiele przyjemnych doznań. No i te kolory… Soczysta zieleń porów zerwanych o poranku, brązy boczku pachnącego dymem i polskimi górami, a wszystko to muśnięte bielą złamaną szczyptą gałki muszkatołowej… Możecie wierzyć, lub nie, ale nawet danie z najprostszych składników może zachwycić wyglądem i smakiem bardziej niż zamorskie przysmaki jeśli tylko pozwolimy im się wykazać.

Składniki potrzebne do wykonania tarty:

1. Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

2. Nadzienie do tarty:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • biały pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • 15-20g startego żółtego sera o wyraźnym smaku
  • 2 młode pory
  • 30 dkg wędzonego boczku

 

Sposób wykonania:

1. Ciasto:

Schłodzone masło kroimy w kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło i łączymy palcami. Dodajemy żółtka i sól i zagnieść ciasto. Tajemnica przygotowania dobrego kruchego ciasta polega na tym, by zagnieść je jak najszybciej. Długie ugniatanie i wyrabianie sprawi, że będzie ciężkie i „niekruche”.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy na dolną półkę lodówki na 1/2-1 godzinę do schłodzenia.

Formę do tarty lekko natłuszczamy oliwą. Ja używam w tym celu pędzelka. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na odpowiednią wielkość i przekładamy do formy. Nie przejmujmy się, jeśli brzegi wystają poza foremkę. Tak powinno być. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie spłynie z brzegów. Całą powierzchnię przykrywamy papierem do pieczenia i gotowania Saga i wysypujemy na wierzch suchy groch. Dzięki temu zabiegowi ciasto zachowa swój kształt i nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Tak przygotowany spód tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Ja stawiam foremkę na większej blaszce, dzięki temu łatwiej wyjmuję podpieczony spód, a odklejające się skrawki z brzegów nie brudzą piekarnika. Gdy brzegi lekko się zezłocą, wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z grochem i odstawiamy.

2. Nadzienie.

Z porów usuwamy wierzchnie, zniszczone liście i odcinamy tę część przy korzonku, która zespala warzywo. Lekko nacinając każdy listek, rozkładamy pora na części pierwsze i dokładnie myjemy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pory. Wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy staną się lekko miękkie i elastyczne.

Boczek kroimy na cienkie, długie plastry i podsmażamy na suchej patelni. Nie powinien być zbyt suchy i twardy, więc nie należy go smażyć zbyt długo.

3. Sos.

Przygotowujemy tradycyjny sos beszamelowy. W tym celu roztapiamy masło w garnku. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy ze sobą. Mąka powinna się zagotować, ale nie może zbrązowieć, ponieważ chcemy przygotować biały sos. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i wlewamy stopniowo chłodne mleko stale i energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Jeśli przypadkiem tak się stało, możemy uratować sos przecierając go przez sito. Po wymieszaniu wrzucamy do sosu 2 kulki ziela angielskiego, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo zmielonej. Gotujemy na niewielkim ogniu często mieszając aż odpowiednio zgęstnieje. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy pod przykryciem,. by lekko przestygł. Do letniego sosu dodajemy starty żółty ser, który rozpuści się w piekarniku.

4. Finalne starcie przed podaniem, czyli dekorowanie tarty.

Na podpieczony spód rozsmarowujemy sos i układamy w nim naprzemiennie pory i boczek tworząc coś na kształt płatków róży. Jeśli boczek jest „wysoki”, można przekroić plastry wzdłuż, by nie wystawały zbyt wysoko ponad pory. Gotową tartę zapiekamy około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Podajemy na ciepło.

Smacznego :)


The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Tarta róża z porem i boczkiem.”

  1. ~Jasna8 pisze:

    Za sam wygląd szostka z plusem :-)))
    A pewnie i smaczna…

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że się podoba. Smaczne też było :)

  2. ~aga12 pisze:

    ale to suuuper wyglada, mam taki boczek w kawalku, od kani chyba.. powinien byc ok nie? baaaardzo oryginalne podanie, na pewno skorzystam, dzieki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>