Gulasz wieprzowy z papryką.

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Nie wiem jak jest  w Waszych domach, ale u mnie gulasze i duszone mięsa utopione w aksamitnych sosach cieszą się dużym powodzeniem. Zarówno mąż, jak i dzieci lubią sosy i rozpływające się w ustach kawałki mięsa. Przez pierwsze lata moich kuchennych eksperymentów – bo chyba trudno inaczej nazwać to, co wtedy tam się działo, gulasze były albo blade, albo sosy grudkowane, albo musiałam używać „dopalaczy”, by danie w ogóle miało smak… Jak teraz spojrzę przez ramię na te czasy, to aż włosy mi się jeżą na głowie.

Dziś moja kuchnia jest zupełnie inną kuchnią… Poza tym, że mam słabość do niektórych składników i włączam je do czego tylko się da, staram się urozmaicać nasze posiłki, podawać je w miarę atrakcyjnie.

Gulasz zajmuje dość wysoką pozycję w rankingu naszych rodzinnych faworytów, a to dlatego, że jest stosunkowo łatwy do przygotowania i za każdym razem może zaskakiwać nowym smakiem.

Na dnie szuflady znalazłam puszkę z kilkoma suszonymi śliwkami… Przyznam, że czasy ich świetności niemal minęły – zrobiły się lekko twarde więc spałaszowanie ich „do kawy” bez bólu szczęki nie wchodziło w grę. Szkoda, by się jednak zmarnowały, więc postanowiłam, że wykorzystam w gulaszu.

Składniki:

(około 4 porcje)

  • 0,7kg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mielona słodka papryka
  • chili w proszku lub łyżeczka sambal oelek
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • garść wędzonych śliwek (opcjonalnie)
  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu rozgrzej łyżkę tłuszczu (smalcu lub oliwy). Wrzuć pokrojone w kostkę mięso i podsmaż do zrumienienia.
  • Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż aż zmięknie.
  • Całość oprósz łyżką mąki pszennej. Smaż dalej aż mąka się zarumieni.
  • Mięso dopraw słodką i ostrą papryką, kolendrą, cynamonem i zielem angielskim i podlej bulionem lub wodą tak, by mięso było zanurzone w płynie. Doprowadź do wrzenia „zeskrobując” z dna naczynia mąkę, która przywarła.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Duś pod przykryciem około 30-45 minut na małym ogniu.
  • Dodaj posiekane wędzone śliwki lub pomiń ten etap.
  • Duś do miękkości.
  • Przed podaniem oprósz posiekanymi ziołami: natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Jeśli lubisz, możesz zabielić jogurtem lub śmietaną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami lub pieczywem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

12 przemyśleń na temat “Gulasz wieprzowy z papryką.”

  1. ~wiola pisze:

    mniam, mniam :)

    1. Pastelle pisze:

      Lepiej bym tego nie ujęła :)


  2. U mnie też gulasze mają wielu fanów. Pyszna propozycja;)

  3. ~Cicha pisze:

    Ja robię całkiem podobnie – chociaż bez papryki, bo mój mąż nie przepada, ale uwielbiam mięsa z suszonymi śliwkami, podobnie jak karkówkę czy schab…

    PS. A jutro prawdopodobnie będę robić fasolkę, może nie do końca z Twojego przepisu, ale na pewno będę się inspirować i spróbuję tego dodatku musztardy – nigdy wcześniej nie dodawałam.

    1. Pastelle pisze:

      Super, daj znać jak smakowało :)

      1. ~Cicha pisze:

        No i się przesunie… bo u nas w domu grypa żołądkowa i dieta „sucharkowa”….. ;-///

        1. Pastelle pisze:

          Oj, oj… Życzę Wam wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia.

  4. ~ola pisze:

    zapowiada się ciekawie.:) Dużo sypiesz mąki i papryki mielonej?

    1. Pastelle pisze:

      Trudno dokładnie wyliczyć czy dużo :) Mąki byłoby około łyżki, a papryki różnie, w zależności od nastroju i upodobań może to być łyżeczka lub dwie – paprykę uwielbiam, więc daję sporo.

  5. ~Emilia pisze:

    pyszny gulasz. nie miałam śliwek ale dodałam suszoną żurawinę i troszeczkę ciemnego sosu sojowego, pychota. stałam przy garku i nie mogłam sie najeść.

    1. Pastelle pisze:

      Dlatego lubię gulasze… Codziennie może być inny i za każdym razem równie pyszny. Pozdrawiam :)

  6. ~Waldek pisze:

    Osobiście do gulaszu zawsze staram się dodać albo tylko curry albo kurkumę z ostrą papryką. Oprócz tego, że jest smacznie to jest także zdrowo:-)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>