Fasolka z warzywami

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Kocham lato… tęsknię za nim jak nie wiem co… Wstaję rano i co widzę… Niebo zasnute ciężkimi chmurzyskami, mokre dachy i chodniki, a na dodatek tak zimno, że najchętniej nie wychodziłabym spod kołdry. Co zrobić, weekend się skończył i pora wrócić do codzienności – wciąż jeszcze żałuję, że tak szarej przez tę pogodę…

Dzisiejszy wpis miał aż pachnieć latem, ale tę przyjemność zostawię sobie na jakiś piękniejszy dzień, a teraz zapraszam na danie z serii jednokociołkowych. Serwuję fasolkę z warzywami.

Nie jest do danie na szybko, ale nie wymaga też długiego stania w kuchni. Fasolę (np Jaś) należy umyć i zalać zimną wodą, najlepiej na noc, ale z samego rana też wystarczy. Gdy nieco odżyje, w tej samej wodzie zaczynamy gotowanie. Ja dodaję liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy do miękkości. Zdradzę Wam tu wielki rodzinny sekret – podczas gotowania fasoli, uzupełniamy płyny, dolewając zimną wodę, ugotuje się wtedy znacznie szybciej.

Teraz przyszła pora na odrobinę wysiłku… Wzięłam jedną sporą marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora i dorodną czerwoną paprykę. Co dało się zetrzeć na tarce, starłam, resztę pokroiłam nie zwracając większej uwagi, by było równo i pięknie. Warzywa podsmażyłam na łyżce oliwy. Na koniec warzywa oprószyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Następnie wszystko podlałam wodą spod gotującej się fasolki, by zebrać każdą okruszynę smaku warzyw z patelni i połączyłam z fasolką.

Doprawiłam łyżką koncentratu pomidorowego, solą, pieprzem i majerankiem do smaku, a na koniec dodałam łyżeczkę jasnej musztardy – to mój wypracowany sekret, by fasolka stała się fasolką idealną.

Bon appetit !

Jako ciekawostkę dodam, że fasolka poza kuchnią polską jest równie popularna w kuchni angielskiej.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Fasolka z warzywami”

  1. ~Cicha pisze:

    Ach, jak ja lubię fasolkę!!! Smaka mi zrobiłaś! :)

    1. Pastelle pisze:

      To w sumie dobrze, cieszę się :) To dobre danie na takie chłodne dni, jakie teraz nas dopadły, a dzięki kolorowym warzywom nabrały nieco wiosennego rumieńca :)

  2. ~Cicha pisze:

    No i zrobiłam w końcu fasolkę, co prawda jak po bretońsku, ale wykorzystałam motyw z musztardą (dodałam musztardy z wędzoną papryką Kamis), faktycznie dobry pomysł;-)

    1. Pastelle pisze:

      Miło mi to słyszeć. Muszę też rozejrzeć się za taką musztardą z papryką, podejrzewam, że może być pyszna – szczególnie dla kogoś z bzikiem na punkcie papryki :)

      1. ~Cicha pisze:

        Kupiłam pierwszy raz, używam właśnie tylko do sosów, np. do gulaszu z żołądków ;-) ona dokładnie nazywa się bodajże „z płatkami wędzonej papryki” ;)

        1. Pastelle pisze:

          Już wpisałam na listę kolejnych zakupów. Niech no tylko ją dorwę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>