Rozetki z mortadeli z grillowaną papryką.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Też czasem nie macie pomysłu na obiad? Ja wtedy siedzę i myślę, a czas ucieka niemiłosiernie. W końcu okazuje się, że pora obiadowa tuż, tuż i w zasadzie nie ma czasu na gotowanie czegoś smacznego. Z pomocą wówczas przychodzi mi coś, co w dzieciństwie uwielbiałam… Mortadela…

Wiem, wiem to taka parówka z bliżej nieokreślonym składem, ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Staram się wybierać tę od sprawdzonych producentów, by nieco uspokoić własne hałaśliwe sumienie. W sklepie można kupić różne rodzaje mortadeli, ale ja zazwyczaj wybieram tę zwykłą, bez dodatków, co pozwala mi na większą swobodę w dalszym komponowaniu posiłku.

Tym razem, chcąc uczcić rozpoczynający się sezon grillowy, podałam do mortadeli grillowane paski papryki. Z powodzeniem można ją zastąpić pieczoną lub podsmażyć na patelni. W przypadku smażenia na patelni, dobrze jest tak mniej więcej w połowie smażenia podlać kilkoma łyżkami wody, dzięki temu papryka cudownie zmięknie zanim zdąży się przypalić.

Plastry mortadeli nie bez powodu ponacinałam, tworząc zabawne rozetki. Dzięki temu zabiegowi nie zwinęły się na patelni i pięknie, równomiernie podsmażyły i nabrały złotego koloru z obu stron. Moje dzieci również doceniły te kształty, mortadelowe kwiaty zniknęły w mig z talerzy.

Swoją drogą zastanawiam się co takiego siedzi w mortadeli, że przez tyle lat wciąż cieszy się niemałym uznaniem…

Ten przepis bierze udział w akcji:

Kuchnia PRL

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Rozetki z mortadeli z grillowaną papryką.”

  1. ~wiola pisze:

    Ja też czasami robię w panierce jak kotlety :)

    1. Pastelle pisze:

      Przybijmy wirtualną piąteczkę :)

  2. ~Fantazzja pisze:

    Mortadela to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Nawet nie pamiętam, kiedy ją ostatnio jadłam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>