Cukier waniliowy…

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Od czasu, gdy przypadkiem dowiedziałam się z czego można pozyskać tak popularną wanilinę, omijam cukier wanilinowy szerokim łukiem. Nie znaczy to jednak, że przestałam lubić smak wanilii…

Z racji tego, że zapasy poświąteczne już dawno zniknęły, przyszła pora na ich uzupełnienie. W słoiczku znalazła się piękna, błyszcząca laska wanilii (wcześniej przekroiłam ją wzdłuż) i cukier. Już niedługo będziemy raczyć się cudownie aromatycznym cukrem waniliowym. Tym razem już nie zakładam, że starczy do następnych świąt… Jakimś cudem słoiczek z dnia na dzień jest lżejszy, a moja kuchnia wkracza w zupełnie inny wymiar, wymiar pachnący zmysłową i subtelną wanilią.

W pękatym słoiczku zamknęłam odrobinę tego aromatu i liczę na to, że za dwa tygodnie pół kilograma zwyczajnego i nudnego cukru nabierze zarazi się tym waniliowym charakterkiem. Odrobinę, a dokładniej jedną laseczkę… Piękna i błyszcząca wyglądała nieśmiało ze szklanej fiolki. Uważam, że bezpieczniej jest zakupić taką właśnie pakowaną, mamy wtedy pewność, że ani odrobina tego cudnego zapachu się nie zmarnowała.

…jakoś chyba wytrzymam te 14 dni, a później na pewno uraczę się kawą ze szczyptą waniliowego, nie wanilinowego cukru…

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Cukier waniliowy…”

  1. ~Henry pisze:

    A ja bym jeszcze ten strąk wanilii rozpłatał, a to co jest w środku wyjął i dodał do cukru. To nic, że w cukrze będą ziarenka wanilii ale tam właśnie, w tej zawartości znajduję się moc zapachu.
    Pozdrawiam.

    1. Pastelle pisze:

      Święta prawda. Zanim cukier się zrobił nieraz wstrząsałam słoiczkiem. Dzięki temu nasionka wanilii przedostały się do cukru. W niczym mu to nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie. Dziękuję za komentarz :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>