Kotlety ryżowe z pieczarkami.

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Za 1,5 godziny przywitamy maj, a jest tak gorąco, że jedyne na co w tej chwili miałabym ochotę, to zanurzyć się po uszy w wodzie, najlepiej słonej. Musiałabym chyba solniczkę wrzucić do wanny…

Przez tę pogodę wcale nie mam ochoty na dania mięsne i choć sezon grillowy już rozkwitł na dobre, ja serwuję kotlety ryżowe ( u mnie SONKO, ryż biały) z pieczarkami w sosie śmietanowym. Dziewczynki zajadały się aż miło było popatrzeć i nawet starsza córka nie krzywiła nosem, że to nie frytki…

Szklankę ryżu ugotowałam inaczej niż zwykle. Na oliwie podsmażyłam ziarna, aż zaczęły nabierać lekko złotego odcienia. Zalałam bulionem warzywnym (na jedną szklankę ryżu – 2,5 szklanki bulionu) i gotowałam na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu wchłonięcia się całej wody. Gotując w ten sposób ryż, nigdy nie podnoszę pokrywki, nawet po zdjęciu z kuchenki jeszcze przez kilka minut.

Przestudzony ryż doprawiłam łyżeczką curry, sporą ilością posiekanego koperku, solą, pieprzem do smaku. Dodałam surowe jajko i szklankę startego żółtego sera i dokładnie wymieszałam. Z masy trzeba uformować lekko spłaszczone kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oliwie na złoty kolor.

Dzięki curry zapach, który wypełnił moją kuchnię razem z wysoką temperaturą przeniósł mnie myślami do Indii, gdzie kuchnia to bardzo rodzinna dyscyplina, prawie jak w naszym domu. Przez to wszystko omal nie zapomniałam o sosie…

1 dużą cebulkę pokroić w piórka, pieczarki (ok. 1/2kg) umyć i posiekać na cienki plasterki. Cebulkę zeszklić, dodać pieczarki i podsmażyć aż zmiękną. Podsypać łyżką mąki i po chwili zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i hojną porcją kwaśnej śmietany.

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Kotlety ryżowe z pieczarkami.”

  1. ~wiola pisze:

    Mąż sobie zażyczył na obiad w najbliższym czasie, super te Twoje przepisy, czekamy na więcej :)

    1. Pastelle pisze:

      Cieszę się baardzo, że się podoba. Więcej będzie na pewno, zapraszam :)

  2. ~Leszek pisze:

    Dzis robie ale z mieska do kotlecikow w moim przypadku kluseczek dodam pieczarki faszerowane mielonym robine w piekarniku i swieza suroweczka z pora

  3. ~Leszek pisze:

    Szacunek dla Ciebie PYCHA na cieplo i zimno,a ten sosik :)))))) pozdrawiam

    1. Pastelle pisze:

      Cieszę się, że smakowało. U mnie w domu też cieszą się sporym powodzeniem. Dziękuję i życzę udanego dnia :)

  4. ~Ania pisze:

    Super przepis, dziekuje :) Ale ja nie mialam akurat pieczarek, wiec uzylam por do sosu. Na patelnie czosnek i por pokrojony na drobno. Pozniej zalalam woda zeby udusic i doprawilam sola i pieprzem, i dodalam smietanke 36%. Przepyszny i gesty sosik wyszedl :) Pozdrawiam :)

    1. Pastelle pisze:

      Mmm, też smakowity sosik. Świetny pomysł :) Pozdrawiam :)

  5. ~aga pisze:

    pomysł jak najbardziej trafiony..niestety przy formowaniu kotlecików był mały problem ponieważ słabo się „trzymały”… może dlatego że ryż został ugotowany tradycyjnym sposobem? na szczęście nic się nie zmarnowało;) zrobiłam tartę i farsz został równie dobrze wykorzystany.Pozdrawiam

    1. Pastelle pisze:

      Przy kotlecikach ważne, by ryż był niemal przegotowany, wtedy jest bardziej kleisty. Trzeba je też mocno ścisnąć, by „trzymały formę” podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>